Masterclass Pattern Cutting

Masterclass Pattern Cutting21 apr 12:30 - 16:30 - Tilburg
TextielMuseum

Route

Madeleine Vionnet ( 1876-1925) wilde kleding maken die uitging van de natuurlijke vormen van het vrouwelijke lichaam. In de jaren 20 ontwikkelt ze daarvoor geheel eigen interpretaties van de bestaande technieken. Het bekendste is het schuin op de weefdraad knippen van de patroondelen uit de stof, met andere woorden: de bias-cut. Daarnaast drapeert ze de stof op een kleine pop, een eigen vorm van moulage. Zo kan ze elk patroon in een drie-dimensionale vorm ontwikkelen.

In deze masterclass verkennen we deze uitdagende technieken.
Hierbij onderzoeken we de volgende thema’s:
•Wat is het geheim van de manier waarop Madame Vionnet haar modellen ontwerpt?
•Hoe kun je deze technieken zelf toepassen en omzetten in een patroon?•Welke stoffen zijn juist wel of helemaal niet geschikt?

De Masterclass wordt afgesloten met het bespreken van de patronen die zijn ontstaan. Je gaat naar huis met een door jezelf ontwikkeld patroon dat klaar is om uitgevoerd te worden. Na deelname heb je voldoende ervaring om zelfstandig thuis schuin gesneden patronen en ontwerpen te ontwikkelen.

Rianne van der Steen
De workshop wordt gegeven door Rianne van der Steen, zij is als modevormgever in het bijzonder bezig met de technische constructie van kleding en heeft als docent veel ervaring in het overbrengen van het hoe en wat van deze technieken aan geïnteresseerde mode-makers. Na haar opleiding werkte zij bij verschillende iconische mode-ontwerpers, zoals Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Isabell Kristensen, Robert Cary-Williams, Bruce Oldfield en bij Nederlandse labels als Cora Kemperman en The People of the Labyrinths. Zij heeft haar eigen mode-atelier Rianne van der Steen Couture en ontwikkelt op dit moment een capsule collectie die haar visie op het modemaken weerspiegelt.

Ervaring is niet vereist. Minimaal 10, maximaal 15 deelnemers.

Deelname aan de masterclass kost € 90 (inclusief materialen, exclusief entree TextielMuseum).


Verlopen Evenementen

Nationale Museumweek 2018

11 apr 10:00 - 15 apr 17:00 11 apr 10:00 - 15 apr 17:00 - Tilburg Tilburg
TextielMuseum TextielMuseum
Van 9 t m 15 april is het weer Nationale Museumweek! Met het thema Ons echte goud: dichterbij dan je denkt’ zetten musea in heel Nederland die week het enorme culturele kapitaal...   Meer info

Masterclass | Fashion Writing

12 mei 12:30 - 16:30 12 mei 12:30 - 16:30 - Tilburg Tilburg
TextielMuseum TextielMuseum
Tijdens de masterclass Fashion Writing nemen we de mode journalistiek onder de loep. In de masterclass leer je, aan de hand van de tentoonstelling '1920s Jazz Age Fashion...   Meer info


© 2019 Lekker Stappen