Ontbijtcollege over foute mannen & goede kunst

Ontbijtcollege over foute mannen & goede kunst24 jun 11:00 - 12:30 - Amsterdam
Felix Meritis

Route

Slimmer worden terwijl je eet, dat kan bij het ontbijtcollege van het Holland Festival en Felix Meritis.

Mogen we weten wat politici in de slaapkamer doen? Kan een moordenaar mooie kunst maken? Waarom vallen #metoo-mannen ook van hun professionele voetstuk? Zijn privé en werk eigenlijk nog gescheiden? Of moeten publieke figuren accepteren dat hun stiekeme gedrag gevolgen heeft voor hun werk en waardering?

Deze zondagochtend praat historicus Claartje Wesselink over het lot van kunstenaars en andere publieke figuren die zich misdragen. Deze lezing sluit aan bij de voorstelling Gesualdo van het Amsterdams gezelschap De Warme Winkel. Deze middeleeuwse componist was briljant musicus en moordenaar van zijn vrouw en haar minnaar. Wat doet deze gruwelijke daad met onze waardering van zijn werk? Maakt zijn moordpartij zijn muziek minder mooi? En hoe is dat nu?Claartje Wesselink is docent en gastonderzoeker aan de UvA, vakgroep Cultuurgeschiedenis van Europa. Ze studeerde Engels en filosofie aan de UvA en de Freie Universität te Berlijn. In 2014 promoveerde ze op het proefschrift Kunstenaars van de Kultuurkamer. Geschiedenis en herinnering. Het boek beschrijft ‘foute’ kunstenaars, hun collaboratie, hun naoorlogse zuivering, hun pogingen om hun oude faam te herwinnen en hun postume receptie. Tevens laat het zien hoe de waardering van kunst verweven is met de collectieve herinnering en identiteit van een gemeenschap.

Inclusief een uitgebreid ontbijtbuffet van Stanislavski.

Dit programma is context bij
Gesualdo - De Warme Winkel


Verlopen Evenementen

Uitverkocht: Dinercollege over seks & narcisme

14 jun 18:00 - 19:30 14 jun 18:00 - 19:30 - Amsterdam Amsterdam
Felix Meritis Felix Meritis
Slimmer worden terwijl je eet, dat kan bij het dinercollege van het Holland Festival en Felix Meritis. We hebben slechte seks, stelt filosoof en schrijver Byung-Chul Han. En dat...   Meer info


© 2019 Lekker Stappen