Studiedag Bemoeizorg of goede zorg?

Studiedag Bemoeizorg of goede zorg?14 sep 09:30 - 16:00 - Elst
DROOM De Aam

Route
Meer info

Loes den Dulk over bemoeizorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Zorg die de begeleider nodig vindt maar waar de cliënt zich tegen verzet.

Wat doe je als de cliënt vindt dat hij geen hulp nodig heeft terwijl jij ziet dat het niet goed gaat met de cliënt, dat hij serieus risico loopt, een gevaar aan het worden is voor zichzelf of anderen, of zichzelf door zijn beslissingen ernstig benadeelt? Mag je dan ingrijpen of kun je alleen maar toekijken hoe het mis gaat? En hoe bepaal je dat? En wie bepaalt dat?

Bemoeizorg in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is het ongevraagd hulp geven aan een cliënt, terwijl de cliënt laat zien dat hij het niet met de hulp eens is. Bemoeizorg hoeft geen slechte zorg te zijn. Het kan een bijdrage leveren aan goede zorg, maar het mag nooit vanzelfsprekend worden ingezet.Om bemoeizorg op een verantwoorde manier in te zetten heeft Raad op Maat in samenwerking met VUmc, VU en Odion, een stappenplan ontwikkeld. Tijdens de studiedag kijken we met behulp van het stappenplan naar de eigen praktijk van de cursisten.

Door middel van informatie, discussie, het bespreken van eigen casuïstiek, prikkelende stellingen en met de inzet van een trainingsacteur gaan we met het onderwerp aan de slag.
Bekijk het hele programma hier:
www.klik.org/studiedagen/bemoeizorg© 2019 Lekker Stappen