Nationale Museumweek in Museum Joure

Nationale Museumweek in Museum Joure10 apr 10:00 - 15 apr 17:00 - Joure
Museum Joure

Route

‘Vakmanschap is ons echte goud!’ De Nationale Museumweek in Museum Joure: een week vol rondleidingen en demonstraties.

Van 10 tot 15 april vindt de Nationale Museumweek plaats met als thema ‘Ontdek samen ons èchte goud. Dichterbij dan je denkt!’ In Museum Joure is dat aanleiding om de schijnwerpers te richten op het vakmanschap van ambachtslieden. Hun kennis is van onschatbare waarde voor musea èn voor onze samenleving. Iedere dag is er om 14.00 een instaprondleiding rondom een ambacht, van koffie branden op dinsdag tot zilver smeden op zondag. Er worden speciale objecten uitgelicht, waar je anders gemakkelijk aan voorbij loopt.

Programma Museumweek​
Van dinsdag 10 april t/m zaterdag 15 april is er iedere dag van 14.00 tot 15.00 uur een instaprondleiding rondom een ambacht dat met Museum Joure verbonden is. Voor de rondleiding hoef je je niet op te geven. Als je op tijd bent, kun je zo aanschuiven. Het thema van de rondleiding wisselt per dag:- 10 april: ​Douwe Egberts-dinsdag ​
Vandaag staan de koffiebranders centraal. Maak kennis met de verschillende zetmethodes, de wijze van verpakken èn de geschenkartikelen van Douwe Egberts
- 11 april: ​Meubel-woensdag ​​​
Maak kennis met de veranderingen in de inrichting in de afgelopen eeuw en de ontwerpen van de Jouster meubelfabrieken.
- 12 april: ​Drukkers-donderdag ​​
De drukkers van Museum Joure laten zien hoe de klassieke boekdrukkunst in zijn werk ging. Letters zetten, een proefdruk en dan het echte werk op de pers!
- 13 april: ​Koper-vrijdag
Koper kun je op verschillende manieren bewerken, maak kennis met het ouderwetse koperslaan en het vakmanschap van de kopergieter.
- 14 april: ​Klokken-zaterdag
Zeg je Joure, dan zeg je KLOKKEN! Ontdek de bijzondere weetjes achter dit ambacht en geniet van de grootste collectie Friese (staart)klokken ter wereld.
- 15 april:​Zilver-zondag
Op zondag met je met zilver-beslagen bijbel naar de kerk, dat was vroeger traditie. De zilversmid legt graag uit hoe het maken van dat ‘gebruikszilver’ in zijn werk ging.
De hele week kun je heerlijk schommelen op het schommelnetwerk van kunstenaar Chiel Kuijl en tijdens het weekend is er gezellige muziek van It Spul.
Speciale entreeprijs
Tijdens de Museumweek geldt een speciale entreeprijs. Bij toegang voor twee personen geldt 50% korting op het tweede kaartje. De rondleiding is gratis.
Noot voor de redactie: (niet voor publicatie). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Margreet v/d Zee, conservator van Museum Joure, 0513-412283, mvanderzee@museumjorue.nl.© 2019 Lekker Stappen