Studiereis Den GWS 2018: Riga & Vilnius

Studiereis Den GWS 2018: Riga & Vilnius28 apr 10:00 - 06 mei 22:00 - Nijmegen
SV Sociologie - Den Geitenwollen Soc.

Route

Lieve studiegeitjes,

Jaja, het staat weer te gebeuren: De enige echte GWS studiereis! Beter bekend als dé leukste week van het jaar! Na een jaartje in het diepe zuiden te hebben doorgebracht kwam de heimwee naar de Oost-Europese prijzen toch al snel weer bovendrijven. Na het zinderende succes van de studiereis in 2016 naar Tallinn besloten we dat de twee andere Baltische staten natuurlijk niet kunnen achterblijven. De studiereis van dit jaar gaat dan ook niet naar 1, maar naar 2(!) verschillende steden, namelijk Riga en Vilnius!!

Riga en Vilnius zijn de hoofdsteden van de twee zuidelijke Baltische Staten: Letland en Litouwen. Beide steden kennen nog altijd sterke Russische invloeden, al is dit vooral in het straatbeeld van Vilnius nog goed terug te zien. Riga wordt gekenmerkt door de opsplitsing van de stad in een oud en een nieuw gedeelte. In de stad, die 640.000 inwoners telt, ligt het historische centrum dat al bloeiende is sinds de middeleeuwen. Dit centrum staat dan ook op de UNESCO werelderfgoed lijst. Het nieuwe gedeelte van de stad wordt vooral gekenmerkt door de beste verzameling art-nouveaugebouwen van Europa. Riga staat verder bekend om het binnenhalen van belangrijke evenementen. Zo hebben ze in 2003 de twijfelachtige eer gehad om het meest fantastische zangfestijn ter wereld te mogen organiseren, maar ook het WK curling van vrouwen in 2013 mag niet worden vergeten. Dan Vilnius, onze Russische vriend van de drie. Deze stad, waar ongeveer 530.000 mensen wonen, staat voornamelijk bekend als huisvester van een van de oudste universiteiten van Europa. Deze eerste universiteit in het grootvorstendom Litouwen werd al snel een belangrijk wetenschappelijk en cultureel centrum. In de stad vestigden zich onder meer Polen, Russen, joden en Duitsers. In 1897 was 38,8% van de bevolking joods, dus we kunnen allicht weer lekker naar een joods wijkje. Vilnius, het "Jeruzalem van Litouwen", heeft op de linkeroever van de Neris een grote historische binnenstad met een wirwar van kleine straatjes en meer dan, ja ja, veertig kerken. En als klap op de vuurpijl, beide steden zijn culturele hoofdstad van Europa geweest.Rond de periode dat wij komen zal het gemiddeld ongeveer 15 graden zijn, in Vilnius waarschijnlijk iets warmer dan in Riga. Niet extreem warm dus, maar de ski-jassen hoeven in ieder geval niet mee! En qua bierprijs boffen we vooral het tweede deel van de week. Gemiddeld betaal je voor een biertje in Riga €2,10, maar in Vilnius is dit slechts €1,20 :D #mokergretig.

Aanstaande maandag zullen er voor de jaren waarbij dit nog niet is gebeurd, collegepraatjes gehouden worden over deze Studiereis. Hierin wordt er nog wat meer informatie verstrekt en hebben jullie de mogelijkheid om vragen te stellen. Er zijn in totaal 35 plekken voor de trip naar de Baltische staten. Aanstaande maandag 16 oktober om 12:30 wordt de lijst opgehangen in de GWS-kamer. Aangezien er voor de studiereis doorgaans veel animo is, hanteren wij de volgende regeling: De inschrijfperiode bedraagt slechts een uur. Na dit uur is je plek nog niet verzekerd. Mochten er na een uur namelijk meer dan 35 inschrijvingen zijn, dan gaan we loten onder de dan ingeschreven personen. Wanneer er na een uur niet meer dan 35 personen hebben ingeschreven, ben je verzekerd van je plek. Kom dus op tijd! De kosten voor de gehele studiereis bedraagt €350 euro. Deze kosten kunnen indien gewenst in twee termijnen betaald worden. De eerste termijn is 25 november (€175) en de tweede termijn is 25 februari (€175). Je kan er uiteraard ook voor kiezen om het gehele bedrag in één keer te betalen op 25 november. Let wel op: De inschrijving is bindend. Als je je inschrijft, verwachten wij ook dat je daadwerkelijk mee gaat.

Wij hebben er in ieder geval onwijs veel zin in, hopelijk jullie ook. Ar baitu!

Heel veel liefs,

De studiereiscommissie der Studievereniging Den Geitenwollen Soc. 2017-2018.© 2019 Lekker Stappen