Masterclass Integrale Zelfsturing en holacratisch werken

Masterclass Integrale Zelfsturing en holacratisch werken19 apr 14:00 - 17:00 - Utrecht
HNK Utrecht Centraal Station

Route

Je wil of bent aan de slag om zelfsturing/zelforganisatie succesvol te maken in je organisatie(onderdeel). Dát je meer zelfsturing, eigenaarschap en regelruimte wilt is duidelijk. Maar hoe pak je dat aan? Je leest over holacracy, cyaan organiseren, sociocratie, maar is voor jou bruikbaar?

Laat je inspireren over de mogelijkheden van integrale zelfsturing en holacracy en hoe je dit voor je eigen organisatie kunt toepassen. Je krijgt inzicht in de 6 aspecten van zelfsturing, ofwel de 6 ingangen voor meer zelfsturing:

1. Heldere rollen en verantwoordelijkheden: geinspireerd door o.a. holacracy
2. Verdelen van de managementtaken, regelruimte vergroten: hoeveel regels kun jij snoeien?3. Vaststellen en levend houden van de 'bedoeling' van de zelfsturing: holacracy als voorbeeld hoe dat kan
4. Besluitvorming bewust beter organiseren: je krijgt principes mee van holacracy en sociocratie
5. Informatie transparant en gedeeld: openheid geeft vertrouwen, holacracy als een voorbeeld
6. Beoordelen en belonen in het team: methodieken van peer-beoordeling en zelfbeoordeling

Voor wie
Managers, bestuurders en HR-managers, die (meer) zelfsturing willen realiseren en nieuwsgierig zijn naar wat de aanpak van holacracy en intergrale zelfsturing hierin kan betekenen.
Deze middag kan tevens dienen als kennismaking voor wie wil overweegt deel te nemen aan de derde Leergang Integrale Zelfsturing, die start in oktober 2018.

Wat kun je verwachten?
1. De stadia van zelfsturing t/m holacracy/sociocratie
Je krijgt een overzicht van de ontwikkelstadia van zelfsturing (van zelfsturende teams, naar zelfsturende organisatie t/m cyane organisatie en holacracy/sociocratie. Je maakt de “RO organisatie-scan’’, die geeft je een foto van de next step voor jouw organisatie.

2 De aanpak van integrale zelfsturing
Wij hebben een aanpak ontwikkeld, die gebaseerd is op een omvattende kijk op mens en organisaties. Het is een krachtige synthese van de nieuwste inzichten in organisatie-ontwikkeling (met name holacracy, sociocratie spiral dynamics en integral theory) en onze eigen ervaring in begeleiding van organisaties. Je leert hoe je dit kunt toepassen op je eigen verandervraagstuk.

3. Best practices en succesfactoren
Je leert van best practices van cyaan en holacratisch organiseren, zoals de gemeente Hollands Kroon, Buurtzorg, Schubert Phillis en Hutten Cateraars. We delen onze kennis over de succesfactoren om beweging te creëren in je organisatie.

4. Antwoord op jouw praktijkvragen
Er is ruimte voor bespreken van jouw vragen en casuïstiek. Op het eind van de middag weet je wat kunt doen om elementen van holacracy en integrale zelfsturing in jouw organisatie te realiseren.

Over de trainers

Heleen Kuiper en Toon Franken zijn ervaren organisatiecoaches en al jaren actief in het begeleiden naar nieuw organiseren (‘Teal Organiseren’). Heleen en Toon verzorgen regelmatig in company workshops over integrale zelfsturing.

Heleen Kuiper (1970) heeft ruime ervaring als coach, trainer en organisatieadviseur. Ze heeft meer dan twintig jaar ervaring in de profit en non profit wereld. Als projectmanager, lijnmanager en (extern) adviseur en coach. Ze maakte een serie interviews over Teal Organiseren in Nederland met o.a. Buurtzorg, Bakker van Maanen en gemeente Hollands Kroon, schrijft en spreekt over zelfsturing. Naast haar werk voor Adelante Coaching & Advies is ze consultant voor Het Eerste Huis. Haar expertise omvat o.a. Integral Thinking, Spiral Dynamics, Theory U, Deep Democracy en holacracy. Ze begeleidde onder andere organisatieverandering- en zelfsturingstrajecten bij de NPO, Nationale Nederlanden, TNO, KPN, MAB Development en ProRail.
‘Mijn ervaring is dat zowel organisaties als medewerkers tot bloei komen bij zelfsturing. Er verandert iets wezenlijks als mensen de ruimte krijgen hun verantwoordelijkheden zelfstandig op te pakken. En organisaties gedijen als de structuur op initiatief van de medewerkers met kleine stapjes aangepast wordt naar wat beter werkt, in plaats van elke paar jaar een grote reorganisatie door te voeren.'

Toon Franken (1963) faciliteert sinds 2000 verandertrajecten en leiderschapsprogramma’s in organisaties. Hij was van 2007 tot 2016 mede-eigenaar van Nieuwe Dimensies, gericht op versterking van ondernemerschap en performance. Sinds 2015 heeft hij zich toegelegd op nieuw organiseren en zelfsturing. Toon schrijft regelmatig artikelen over zelfsturing, is kennispartner bij nieuworganiseren.nu en consultant voor Het Eerste Huis. Hij is opgeleid in o.a. Theory U, systemisch werken, Spiral Dynamics en holacracy en begeleidt transformatie naar meer zelfsturing bij onder andere Kinderopvang Humanitas, Gemeente Hertogenbosch, NPO, Alliander en Antea Group. Daarnaast begeleidt hij diverse managementteams.
'Ik houd ervan mensen en organisaties uit te dagen de echte wezenlijke zaken aan te pakken, terug naar de bedoeling! Mijn missie is organisaties te transformeren tot hotspots, waar mensen zich met bezieling en ondernemerschap zich samen inzetten voor het creëren van mooie dingen voor de mensheid.’© 2019 Lekker Stappen