Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur' - 2018/2019

Jaaropleiding 'Eten uit de Natuur' - 2018/201901 sep 09:00 - 09:01 - Zeist
Natuurkok

Route
Meer info

Duik een jaar lang gedurende alle seizoenen in het Nederlandse landschap. Leer het te lezen en te bereiden.

De jaaropleiding bestaat uit 10 weekenden waarbij zowel theorie als praktijk aan bod komen.

De theoretische blokken zijn ter ondersteuning van de praktijk en zorgen voor de nodige basiskennis van de achterliggende principes. We behandelen de opbouw van het landschap met daarin de belangrijkste landschapselementen en de ecologische principes die daarop van invloed zijn, de standplaatsfactoren (bodem, waterhuishouding en voedselrijkdom) van de planten, paddenstoelen en wieren. Daarnaast is er aandacht voor de inhoudsstoffen van de planten en hun werking op het menselijke lichaam.Ook de theorie van de verschillende conserveringstechnieken behandelen we; waar moet je letten, waar kan er eventueel mis gaan, hoe herken je dat.

Alle theorie gaat leven tijdens de praktijkblokken. Dit is het belangrijkste deel tijdens de Jaaropleiding; het veel buiten zijn in verschillende gebieden op verschillende momenten in het jaar. Er is veel aandacht voor de verschillende buiten kook technieken zoals kuil koken (hangi), bereiding in zout- en kleikorst en Dutch Oven. Tevens komen nadrukkelijk de verschillende manieren om je pluksel te conserveren aan bod. Denk aan: roken, drogen, inmaken, fermenteren, tot gelei of jam bereiden, op olie of azijn of alcohol zetten. We werken hierbij met zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten.

Door de gecombineerde lessen ben je in staat het landschap te lezen en weet je daardoor wat de beste groei-/ vindplaatsen zijn voor al het lekkers uit de natuur

Na elk weekend krijg je een opdracht mee naar huis om je thuis verder te verdiepen in de stof. Het daaropvolgende weekend bespreken we het resultaat uit de opdracht.

Het is de veelzijdigheid en de nadruk op de praktijk die deze opleiding “Eten uit de Natuur” uniek maken.

Neem een kijkje op onze website voor meer informatie over deze praktijk gerichte opleiding: www.natuurkok.nl/workshops/jaaropleiding-eten-uit-de-natuur-nederland.html© 2019 Lekker Stappen